Design eller inte

Bröderna Anderssons säljs hos EM-möbler

Bild på soffor från Bröderna Anderssons lånad från EM-möbler. Hos EM-möbler kan du både köpa design och läsa fakta om vad som skiljer designmöbler från billigare möbler.

Jag har full förståelse för de som undrar om det är värt att betala tiotusentals kronor för en fåtölj när man lika gärna kan köpa en bekväm fåtölj för bara några tusenlappar på det lokala möbelvaruhuset.

I grund och botten handlar det om vad man vill prioritera och vad man själv vill köpa. Men jag har svårt att förstå dem som undrar om möbeln verkligen är värd sina pengar. Det som många tycks missa när det gäller design är att det både är en kombination av konstnärlighet och gediget hantverk bakom då det krävs efterforskning och tester för att få fram exakt de egenskaper man vill att föremålet ska ha. Bra design är också innovativ och designern utforskar ny mark.

Till sist så har vi tillverknings- och materialkomponenten, i dyra designermöbler är det oftast kvalitetsmaterial och möblerna är ofta i hög utsträckning handtillverkade. Allt detta sammantaget gör att prislappen slutligen blir rätt så hög.

Detta blev lite av ett försvarstal för designmöbler, men som sagt, jag har inga problem med att andra köper billiga möbler eller problem att göra det själv. Jag har bara svårt för de som inte ser det riktiga värdet i de högkvalitativa designmöblerna som säljs.

Om högkvalitativ design slutade tillverkas så skulle en stor del av all hantverksskicklighet till slut dö ut. Kunskap om möbelsnickeri som förfinats och utvecklats genom århundraden skulle sluta föras vidare och tillslut skulle vi ha förlorat den kompetensen. Man får inte glömma att i god design och formgivning ingår ett visst mått av hantverksskicklighet.

Jag är säker på att andra på ett bättre sätt kan förklara varför bra designmöbler är så högt prissatta, så vill du ha fler och bättre argument så tror jag säkert att du kan finna övertygande förklaringar på nätet om du söker vidare, bland annat på EM-möbler som jag tipsade om i bildtexten här ovan! Internet är ju lite av en guldgruva med kunskap som bara väntar på att upptäckas!

Med allt detta sagt så menar jag inte att man ska ta lån eller ruinera sig för att kunna möblera sitt hem med designmöbler. Men det finns som sagt butiker och sajter där man kan hitta begagnade möbler till ett mer överkomligt pris. Om man trots allt funderar på att ta lån så tycker jag man ska läsa på noga och då rekommenderar jag att du läser på alltomprivatlan.se.