Designmuséer

I Danmark finns designmuseet ”Design Museum” som samlat historiskt viktiga och berömda designföremål. Där finns en del möbler från danska designers som Panton, Kare Klint, Börge Mogensen, Finn Juhl och Arne Jacobsen.

Har man vägarna förbi och är designintresserad är ett besök att rekommendera. Här kan man lära mer om de fantastiska möblerna som gjort så stort avtryck att de är eftertraktade och uppskattade än i dag.

Även Finland har ett designmuseum, ”Designmuseet” heter det på svenska och på finska heter det ”Designmuseo”. Museet ligger i huvudstaden Helsingfors och har du inte vägarna förbi kan du besöka deras webbsida och lära dig mer i deras webbutställning eller bläddra i deras digitala bildarkiv. Är du särskilt intresserad av just möbler är det enkelt att sortera ut dessa i arkivet eller om du är intresserad av föremål från ett visst årtionde så går det också att filtrera fram.

I Sverige finns Röhsska museet i Göteborg som har en utställning innehållandes designföremål från 1800-talet och framåt. I Stockholm finns Arkitektur och Designcentrum och det finns också planer på att bygga ett renodlat designmuseum i Stockholm, men jag tror inte det har blivit av ännu.

Det finns också små möbelmuseer runt om i landet. Hos Tibro Möbelmuseum kan du till exempel se de olika möblerna som producerat på orten från 1800-talets mitt och framåt. I Limhamn ligger Limhamns möbelmuseum där ägaren samlat möbler från olika årtionden och århundraden.

I Älmhult visar IKEA upp utställningen ”IKEA genom tiderna”, museet ligger inte i IKEA-varuhuset men i en byggnad i närheten. Jag har inte varit där själv, men skulle hemskt gärna vilja åka dit och titta. IKEA har ju spelat en stor roll i mitt och många andra människors liv så det vore kul att återse några av möblerna som deras designers tagit fram och som IKEA salufört under åren.

Är du designintresserad så är det ett stort tips att leta efter designmuseer och botanisera bland möbelskatter som bevarats för eftervärlden.