GAD och Mimou design

Bord från G.A.D säljs hos Emmaboda möbler

Soffbord Bläse från G.A.D. Bild från Emmaboda möbler. Pris 18 400 kr

GAD är ett gotländskt möbelföretag som tillverkar avskalade möbler i svenska naturmaterial som björk, ek, granit och kalksten. Det ligger ett gediget hantverk bakom möblerna som tillverkas för hand på Gotland.

Förkortningen GAD står för Gute Art Design, och förutom de hårda materialen som trä och sten så är de mjuka materialen också valda med inspiration från Gotland och man arbetar mycket med läder, fårskinn och ulltyg.

GAD utmärkte sig speciellt när de lanserade sina enkla men stadiga och gedigna soffbord med kalkstensskiva under 00-talet. I dag har de ett betydligt större sortiment och möbler för hela hemmet. De har dock behållit sin speciella stil och man kan tydligt se om en möbel är tillverkad av GAD eller inte om man bara är lite insatt i deras möbler.

I möbelkollektionen ingår alltifrån soffor till matbord, stolar, bokhyllor och sänggavlar. Alla döpta med Gotlandsinspirerade namn. Eftersom möblerna skapas för hand och av högkvalitativa material är priset också högt i jämförelse med massproducerade möbler som lagerhålls.

Själv tycker jag deras möbler är fantastiska och skulle gärna köpa flera möbler ur deras sortiment. Tyvärr är priset lite för högt för mig så jag brukar hålla ett öga på blocket för att se om det går att köpa begagnat. Men även på blocket är priserna ganska höga så det har inte blivit någon GAD möbel ännu. De står dock högt upp på önskelistan och jag hoppas kunna köpa en skänk eller ett soffbord en dag.

GAD har en mycket bra hemsida där de beskriver både tillverkning, material och sina möbler. Titta in där om du vill veta mer om deras möbler. Är du köpsugen men har långt till närmsta återförsäljare så kan jag tipsa om butiken Lännamöbler som säljer GADs möbler i sin webbutik.

Om du köper en kvalitetsmöbel från GAD eller någon annan möbeltillverkare så bör du också vårda dem enligt tillverkarens instruktioner, så se till att du får med skötselråd och att du sparar dem så att du kan ha glädje av din möbel länge.

Asplund är ett annat exempel på ett bolag inom svensk möbeldesign. Min nuvarande favoritmöbel från Asplund är sidobordet/skänken frame med vikdörrar och läderhandtag!

Örngott från Mimou - säljs hos dunbutiken

Örngott från Mimou i modell Osaka. Säljs hos Dunbutiken där bilden är lånad ifrån.

Svenska Mimou är också ett svenskt inredningsföretag med produkter jag uppskattar väldigt mycket. De säljer framförallt produkter inom kategorin hemtextilier, men även möbler, keramik och tapeter för att nämna några andra produktkategorier.

Det är framförallt deras sovtextilier och kuddar som jag kommit att gilla väldigt mycket. Deras påslakan och örngott är oftast av bra satin och är dekorerade med fina broderier. Jag gillar framförallt sängtextilierna med smala eller breda broderibårder. Även kuddarna kan vara broderade eller ha handtryckta mönster eller motiv.

Jag har inte vetat om att Mimou salufört keramikprodukter förrän nu, men oj vad sugen jag blev på nästan varenda burk i keramikkollektionen! Titta till exempel på burkarna Ginza och Tweed, supersnygga enligt mig.