Köpa på auktion

auktionVill du få tag i en möbel som inte längre tillverkas så är det bara begagnatmarknaden som återstår. Det kan också vara ett sätt att få tag i möbler man vill ha lite billigare om man inte har råd att köpa nytillverkade exemplar.

Tack vare Internet finns det ju i dag enorma möjligheter att hitta vad man söker. Det finns flera siter för den som vill köpa och sälja begagnade prylar, blocket är nog den största av dem i Sverige. Sen finns det nätauktioner där man budar på föremål precis som på en vanlig auktion.

Det finns ju många fördelar med att handla på auktion över nätet. Man kan till exempel handla på auktioner långt bort, man slipper resa runt med mera. Själv gillar jag dock båda delarna. Jag älskar att gå på auktioner och funderar nu på att köpa en bil för att enklare kunna ta mig till loppmarknader, antikbodar och auktioner. Med en bil blir det inte bara lättare att ta sig fram, det blir också betydligt enklare att transportera hem det man eventuellt köper. Jag vet inte hur många gånger jag fått avstå från köp på grund av att jag inte haft något sätt att frakta hem föremålet.

Via alltombillan.se har jag fått en del värdefulla tips på vad man ska tänka på inför bilköpet, och helt enkelt är det ju inte att ha en bil. Men jag har trots det kommit fram till att jag ska köpa en begagnad bil. Det känns dumt att köpa en sprillans ny bil som man måste vara superrädd om när man vill kunna lasta in möbler och prylar i bilen.

Jag tänker dock fortsätta att handla över nätet och i dag tänkte jag skriva lite om att köpa via en auktionssite. Det finns till att börja med ett flertal auktionssiter att välja mellan. Tradera är nog den allra mest kända, men här säljs inte så mycket möbler. Istället rekommenderar jag siter som bukowskis, luritz eller metropol. Det finns också en bra site som samlar auktionsobjekt från flera olika auktionssiter, barnebys heter den.

När du köper på auktion finns det lite du bör tänka på. På tradera kan man köpa och sälja antingen från privatpersoner eller företag, läs igenom säljarens villkor innan du budar och tänk på att vara försiktig så att du inte blir lurad. Välj bara att handla av seriösa säljare som fått bra omdömen av andra kunder.

På auktionssiter som bukowskis, lauritz och metropol handlar du direkt av auktionsfirman och kan känna dig trygg med att säljaren är seriös. Men du bör ändå läsa auktionssitens villkor innan du budar, annars kan kostsamma överraskningar komma efter köpet. Se punktlistan nedan för mer info om vad du bör ta reda på:

  • Varans skick, läs på om varans skick och titta på bilderna så att den motsvarar dina förväntningar. Har du frågor, ställ dem innan du budar!
  • Uthämtning eller leverans, vad kostar det att få varan levererad om du inte kan hämta upp den personligen?
  • Auktionsavgift/slagavgift, auktionssiten brukar ta ut en avgift av köparen som betalning för att ha förmedlat köpet. Kontrollera vad denna slagavgift ligger på innan du budar.
  • Uthämtning och betalning, ta reda på när betalning och uthämtning av föremålet ska vara gjort och se till att hålla tiden.

Detta var några av mina bästa tips om att handla på auktionssiter. Nu måste jag också läsa på om bra tips på hur man köper en begagnad bil. Tänkte nog kolla in denna sajt och se om de har något bra bil jag kan slå till på. Någon som köpt bil genom dem förut? Hör av dig  i så fall och tipsa om vad jag ska se upp med!