Malmsten, Aalto och Mathsson

Carl Malmsten är en av Sveriges mest kända möbeldesigners. Pinnstolen Lilla Åland är en av hans mest kända skapelser och den tillverkas och säljs fortfarande trots att över 50 år har gått sen den lanserades första gången på 40-talet.

I dag säljs Malmstens möbler bland annat i Malmstensbutiken som precis som Svenskt Tenn ligger på Strandvägen i Stockholm.

Malmsten var verksam under ungefär samma tidsperiod som bland annat Josef Frank. Han föddes 1888 och dog 1972. Under sitt liv hann han med att designa många möbler och inredningsföremål. Förutom pinnstolen är Carl Malmsten soffan en klassiker. Nätt är ordet som bäst beskriver soffan som ger ett väldigt nätt intryck. Den har träben och knappar i ryggen. Modellen kallas för Samsas och i samma serie ingår också en fåtölj.

Flera soffor och fåtöljer i ungefär samma stil har designats av Carl Malmsten, med knapparna i ryggen som kännetecken.

Förutom att designa möbler för hemmet så var han också en anlitad inredare för offentliga miljöer som bland annat konserthuset och stadshuset i Stockholm.

Förutom att hans möbler lever kvar är Capellagården ett arv efter Carl Malmsten. Capellagården är en skola som han grundade och där elever utbildas i hantverk som möbeldesign, textil med mera.

Carl Malmsten hade också en son som gick i sin fars fotspår, Vidar Malmsten som bland annat skapade stolen Kaj med en flätat sits.

Av hans möbler är det Lilla Åland, pinnstolen, som tilltalar mig allra mest. Man kan få den i naturligt trä eller lackad. Jag tycker den träfärgade är otroligt fin och den är också väldigt skön att sitta på. Möbeln andas kvalitet och står högt upp på min önskelista över stolar jag vill ha. Varje gång jag går på loppmarknad eller auktion försöker jag spana efter Lilla Åland. Den finns också som gungstol och som barnstol.

Den nya trenden med små fårskinnsdynor passar utmärkt med Lilla Åland!

Alvar Aalto

I Sverige är kanske Alvar Aalto mest känd för sin fantastiska tulpanvas med sina mjuka kurvor. De flesta vet säkert också att han var en framgångsrik arkitekt. Men han ritade också möbler och heminredning som tillverkas och säljs än i dag. Precis som andra designers också har gjort så döpte han sina möbler med nummer.

Ett exempel på hans skapelser är pall 60, en enkel träpall med böjt underrede bestående av tre ben. Senare kom han att arbeta vidare på idéen och skapade pall E60 som istället för tre ben hade fyra. Det finurliga med pallarna var att de var stapelbara och precis som Bruno Mathsson så jobbade han alltså en del med böjt trä.

Mathsson och Aalto hade också mer gemensamt i sin design, båda valde att använda laminat i bordsskivorna och precis som Mathsson skapade han också en del möbler med böjlimmat trä och med sits i flätad sadeljord, bland annat en vilfåtölj och en pall.

På Alvar Aalto museums webbplats finns onlineutställningar där man läsa mer om hans stolar, fåtöljer och lampor precis som en del av hans arkitektur som inte bara finns i Finland, utan även i bland annat Sverige, på Island och i USA.

Hans möbler säljs i dag av möbelfirman Artek och hans tulpanvas är det Ittala som tillverkar. Aalto var själv med och grundade Artek på 30-talet. En av medgrundarna var frun Aina Aalto som också hon var verksam som arkitekt och designer.

På lampfronten tror jag lampan A330S Golden bell tillhör de mer kända verken. Det är en mässingsfärgad taklampa med utstansade rektanglar längst ner på skärmen. Numer säljs den dock i ett flertal olika färger och metaller som vitt och krom. Själv tycker jag den mässingsfärgade lampan är riktigt snygg, men skulle absolut kunna tänka mig en vit eller kromfärgad. Det beror helt på hur rummet man ska inreda ser ut.

Alvar Aalto föddes 1898 och dog 1976. Se en film om vilka möbler han gjorde och i vilket år de skapades:

Bruno Mathsson

Många av våra designklassiker är sittmöbler. Bruno Mathsson är en av de designers som verkligen förstod sig på konsten att skapa fåtöljer. Under sina aktiva år designade han ett flertal fåtöljer och fotpallar som blev mycket uppskattade och skänkte och fortfarande skänker många många människor komfort.

Bruno Mathsson var också arkitekt, så vid sidan av möbeldesign ritade han också ett antal glashus som uppfördes både i Sverige och ett flertal andra europeiska länder.

I dag är Mathsson en av de högst rankade svenska möbeldesignerna i den svenska historien. Det går fortfarande att köpa hans möbler som tillverkas av företaget Bruno Mathsson International.

Det finns också flera utställningar med Bruno Mathssons möbler. En finns i hans hemstad Värnamo i Bruno Mathsson Centre och det ska vara gratis inträde för den som vill kika på hans verk. De andra utställningarna ska finnas i Stockholm och Göteborg, men all information om dessa går att finna på företagets webbplats.

Fåtöljen modell 36 med sits och rygg i flätad sadeljord och böjlimmat underrede i trä är en av de mest kända skapelserna. Flera andra designers har försökt efterlikna modell 36, en slags nätt liggfåtölj och under årens lopp har vi sett många varianter av den.

Förutom modell 36 skapade Mathsson fler fåtöljmodeller med böjlimmade underreden och sadeljord, dessa fick namnen Eva, Mina, Miranda och Pernilla. Snurrfåtöljen Jetson är tillhör också en av hans mer kända fåtöljer, också den mycket nätt till utseendet.

Hans fällbord som kan vecklas ut från ett platt paket till ett ståtligt matbord är även den en av hans mer berömda verk. Stommen är i trä men skivan är belagd med laminat.

Till skillnad från många konstnärer som blivit erkända först efter sin bortgång så fick Bruno Mathsson uppleva att bli en mycket erkänd och uppskattat formgivare och designer medan han levde.