PH-lampan

PH-lampan - säljs hos Lännamöbler

Såhär ser den ut – PH-lampan! Denna är modell PH-5 och bilden är tagen från Lännamöbler där du kan köpa lampan och andra designermöbler.

Att prata om nordisk design utan att nämna PH-lampan vore som att prata Schlager utan att nämna Carola. Det går helt enkelt inte! PH-lampan har blivit en sådan gigant på designmarknaden att nog de flesta vet vad som menas med en PH-lampa.

Den skapades av danske Poul Henningsen som förutom PH-lampan även designade en rad andra lampmodeller som blivit klassiker, exempelvis kotten. Men han hade även fler strängar på sin lyra och var involverad i flera andra kreativa konstformer. Han skrev bland annat böcker, var med och gjorde en dokumentär, författade revyer och jobbade som arkitekt.

PH-lampan anses vara ett viktigt danskt kulturarv och finns listad i Danmarks Kulturkanon i kategorin Design och Konsthantverk. Denna kulturkanon är en lista med totalt 108 saker som anses vara en viktig del i det danska kulturarvet. Med på den listan finns bland annat Flora Danica och Pantonstolen.

Lampan kotten kan köpas hos Lännamöbler

Kotten modell 48, en lampa designad av Poul Henningsen. Även denna bild är tagen från Lännamöbler där du kan köpa Kotten.

Men åter till PH-lampan! PH-lampan finns i flera olika utföranden, både som taklampa och bordslampa. De finns också i olika storlekar och i namnet anges hur stor lampan är, exempelvis PH-5 eller PH-4.

Den stora innovationen med PH-lampan var att den inte skulle vara bländande men ändå ge bra ljus. De skapades i olika material, plast, glas och metall. Den har också sålts i olika färger under åren och man experimenterar fortfarande med olika färger på lampan för att den ska passa in i det moderna hemmet.

Poul Henningsen skapade lampan för lampföretaget Louis Poulsen som fortfarande existerar och producerar och säljer PH-lampor. På begagnatmarknaden är de mycket eftertraktade. Detta gäller även flera av Poul Henningsens andra lampor som kotten. Jag har stött på flera auktioner av skadade PH-lampor som sålts för imponerande summor med tanke på skicket.

Jag tycker PH-lampan är ett utmärkt exempel på design när den är som bäst, det är inte bara en snygg lampa, den är funktionellt konstruerad. Snyggt och praktiskt på samma gång.