Skultuna och Jobs

Ljusstakar från Skultuna finns hos Designonline

Ljusstakar Kin i mässing från Skultuna. Säljs hos Designonline där bilden är tagen ifrån.

Mässingsfabriken Skultuna har verkligen fått ett uppsving de senaste åren. Nya produkter som kombinerar mässingen med det moderna hemmet och en estetiskt tilltalande design har verkligen varit ett lyckokast. Vem har inte suktat efter de små ljuslyktorna i Kin-serien? De säljs i set med tre små ljuslyktor i olika former där utsidan är emaljerad i någon färg och insidan mässingsblank. Efter succén har Skultuna börjat sälja dem även i ren koppar bland annat och utökat med olika färger på sina ljuslyktor.

Det är designfirman Claesson Koivisto Rune som står bakom formgivningen av lyktorna.

Förutom Kin-lyktorna har de tillverkat ett art deco-inspirerat grytunderlägg i mässing som jag mer än gärna skulle ställa på bordet! Underlägget är formgivet av Objecthood, även det en designfirma i Sverige.

Skultuna har anor som sträcker sig ända till 1600-talets början och jag tycker det är otroligt roligt att se att de samarbetar med designers för att ta fram innovativa produkter som både ligger i tiden men också har en koppling bakåt tack vare att man jobbar med mässingen.

Ett annat svenskt företag i designbranschen är Jobs handtryck i Dalarna. Det började som ett familjeföretag där tre syskon drev textiltryckeri. Lisbeth och Gocken Jobs designade mönstren till tygerna och deras bror Peer var den som stod för idén att trycka systrarnas mönster på tyger. Det blev succé och familjeföretaget är i drift än i dag. De ursprungliga mönstren trycks fortfarande och nya mönster designas också.

Precis som Svenskt Tenn så har man använt mönstren och tygerna till att även tillverka andra produkter som exempelvis brickor, tofflor, väskor och plånböcker.

Jag tycker Jobs-tygerna är otroligt vackra och mönstren är så konstnärliga att man direkt känner att detta är design på hög nivå. Att de sen är handtryckta ger produkten en riktig gedigen finish som är svårslagen.

Många köper tyger från Svenskt Tenn och från Jobs för att klä om sitsar på gamla stolar med. Det brukar bli väldigt bra.