Svenskt Tenn

Svenskt tenn är ett välkänt designföretag med butik på fashionabla Strandvägen i Stockholm. De har en lång historia och har varit ett av de ledande företagen inom svensk design i flera decennier.

Svenskt tenn grundades av Estrid Ericsson som både själv designade prydnadsföremål och anlitade designers för att skapa heminredning. En av de allra mest kända formgivarna för Svenskt Tenn var Josef Frank vars möbler och textilier är omåttligt populära än i dag.

Ett av de mest kända tygerna från Svenskt Tenn är tyget med tryckta små vita elefanter. Tyget finns att köpa i olika färger, men elefanterna är alltid vita. Det är Estrid Ericsson som själv designat tyget som nu är mycket populärt att använda i barnrum.

Josef Frank har också designat textilier som blivit dundersuccéer och som säljs än i dag. Mönstren har även överförts till tapeter, brickor, glasunderlägg, kuddar, soffklädslar med mera. Mönstren är ofta naturinspirerade med blommor, blad, fåglar, frukter och är ofta mycket färgglada. Har du en gång sett ett tyg designat av Josef Frank är det ganska lätt att känna igen hans stil och identifiera vilka andra tyger han skulle kunna ha designat.

Titta på några av textilierna från Svenskt Tenn:

På möbelfronten har de bland annat brickborden. Det är bordsstativ där man kan placera en av svenskt tenns brickor som bordsskiva. Brickorna bär mönster från Josef Franks textildesign. Satsbord ingår också i deras kollektion med klassiker designat av Josef Frank.

Möblerna från Svenskt Tenn har namngetts med nummer, precis som lamporna. En av de mest kända lampmodellerna är golvlampa 2431, eller San Fransisco lampan som den också kommit att kallas efter att den varit på en utställning i staden. Golvlampan har tre böjbara armar och i originalutförandet är de tre lampskärmarna i tre olika färger, grönt, gult och rött.

En av mina personliga favoriter hos Svenskt Tenn är Hortuskrukan som Josef Frank designade. Det är en blomkruka med runda bubblor som är upphöjda. Den finns i färgerna klarglas, rött, blått, grönt. Den finns också i mässing och det är denna jag gillar mest.

Jag skulle också gladeligen kunna tänka mig porslinstallriken Myrten som designats av Signe Persson Melin. Tallrikarna är vita i grunden, men har en bård längs kanten på tallriken. Man kan få bården i antingen grått, ljusblått eller grönt. Kan inte bestämma mig för vilken jag tycker är finnast! Blått känns klassiskt kök, grått användbart och grönt lugnt och vilsamt.

Tyvärr finns inga muggar eller skålar som direkt passar ihop med myrten-tallrikarna. Det verkar inte finnas en komplett porslinskollektion vilket är synd eftersom man gärna vill ha åtminstone matchande tallrikar och djupa tallrikar och skålar.

I begynnelsen var Svenskt Tenn tänkt att saluföra tennföremål i svensk design, men med tiden utvidgades alltså konceptet till att omfatta inredning i alla olika slags material och former. Men än i dag saluförs tennföremål i butiken och man kan köpa alltifrån eleganta vaser och fodral till tändsticksaskar och brickor till ljusstakar.

Sedan 1975 ägs bolaget av en stiftelse vars syfte förklaras såhär på deras webbplats: ”Stiftelsen ska enligt stadgarna främja naturvetenskaplig forskning i Sverige. Den ska också bidra till utbildning och undervisning samt främja kultur, framför allt inom design och heminredning men även inom musik och litteratur.” citat från beijerstiftelsen.se